En dagsutflykt till Nordanskär

 

En dagsutflykt till Nordanskär.

 

Vad kan locka mer nu när Kalix kommun tänker satsa på den forna badorten som ständigt omnämns då kommunen skall marknadsföras. Som ung pojke under 1950-talet minns jag hur det såg ut, men oj vilken förändring. I dag står skogen högt över marken och blåbärsris och övrig växtlighet har näst intill slukat det mesta av spår. Jag minns att på platsen för  "skeppssättningen" och labyrinten fanns bara enstaka enrisbuskar och kråkbärsljung och en fantastisk utsikt över havet.

 

På senare tid har skogsmaskiner förorsakat djupa sår i marken som är förödande för platsen. Tyvärr ställer jag mig frågande till, hur mycket som har fördärvats?

Av dom byggnader som en gång dominerade på ön finns endast överväxta rester av husgrunderna.

Det behövs en omfattande inventering av var dom forna byggnader och konstruktionerna var placerade. Av den forna "kyssarnas bro" finns inget spår, däremot ett djupt traktorsår i marken där man kan anta, att bron en gång var placerad. 

Kurorten Nordanskär är ett tidsdokument och monument över skogsindustrins framväxt och framgång i Kalix älvdal som Johan August Bergman åstadkommit. Det ger en helhet som inte får försummas när den skall marknadsföras.  

Positivt är nu att det ändå blir en skyltning på ön, som beskriver platsen för besökare. Men sedan då? Hur skall platsen vårdas och förvaltas? Och av vem? Vilken långsiktig plan finns?

 

Vid pennan

Everth Johansson

Kommentera gärna inlägget:

Läs senaste kommentarer

  • Bengt-Göran Nilsson » Senaste blogginlägg:  ”Viveka! Här har du en hel del finska församlingar Du kan söka i. http://www.suku..”

  • Viveka Eriksson » Senaste blogginlägg:  ”Hej! Jag skulle vilja ha kontakt med personer, som söker sina rötter i norra Fin..”

  • Magnus » En dagsutflykt till Nordanskär:  ”... och läs gärna med om Nordanskär: http://www.historiskskogsexport.se/index.p..”

  • Viveka Eriksson f. Lomm » Senaste blogginlägg:  ”Hej ! Roligt med en hemsida för Kalixforskare! Själv sitter jag i Sörmland . Min..”

Bloggarkiv

Länkar